string resmî nikah - MediaSözlük

resmî nikah

📺 Tv Yayın Akışı ve Kanalları Saga Sola Kaydırın 📺

media sözlük (mediasozluk.com) olarak bu yazımızda "resmî nikah" kelimesinin, atasözünün ve deyiminin sizlere kısa bir açıklamasını sunuyoruz."resmî nikah" deyiminin kısaca anlamı, açıklaması, örnek cümleleri ve hikayesi hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

resmî nikah nedir, resmî nikah ne demek, kökeni, türk dil kurumu tdk türkçe deyimler sözlüğüne göre ne anlama gelir.

resmî nikah nedir? resmî nikah ne demek, resmî nikah eş anlamlısı, resmî nikah anlamı, resmî nikah açıklaması, resmî nikah ile ilgili bilgi, resmî nikah kelimesinin anlamı, resmî nikah hakkında bilgi, resmî nikah kelimesinin ingilizce türkçe çevirisi ve tercümesi, resmî nikah sözcüğü ne anlama gelmektedir, resmî nikah kelimesinin eş anlamlısı, resmî nikah wikipedia, resmî nikah sözcüğünün eş anlamlıları...

resmî nikah nedir? resmî nikah ne demek?
belediye nıkâhı, ya da resm&ıcirc; nikâh:
belediyenin evlendirme dairelerinde kıyılan nikâh ıslâmî açıdan da nikâh sayılır mı? bu sorunun cevabını verebilmek için ıslâmî nikâhın nasıl olduğunu bilmemiz gerekir.
fıkıh usulünde insanın fiilleri hissî ve şer'î olmak üzere ikiye ayrılır: şer'î fiiller, şeriat gelmeden önce bulunsa dahi, şeriatin müdahale ettiği ve yeni bir şekle soktugu fiillerdir. ıslâmî nikâh da; niteliklerini şeriat belirlediği için şer'î, yani dinî bir fiildir. dinî bir fiilin nasıl olacağı, dîni kabul etmeyen bir sistem tarafından değil bizzat din tarafından belirlenir.
ıslâmî nikâh, tarafların müslüman olması halinde; "îcâb" ve "kabul"ün bulunmasıyla gerçekleşmiş olur. "ıcâb"; birinin diğeriyle evlenme isteğini bildirmesi, "kabul"de; diğerinin bu teklifi kabul etmesi demektir. bu karşılıklı sözleşmenin hiçbir şüpheye yer bırakmaması gerekir. çünkü nikâh önemli bir müessesedir. taraflar bütün varlıklarıyla birbirinin olmakta ve ömür boyu sürmesi gereken bir müessese bu temel üzerine oturmaktadır. onun için nikâhtaki anlaşma kelimeleri, ya açıkça nikâhı ve evlenmeyi anlatan kelimeler olmalıdır, ya da o anda başka anlama gelme ihtimalı olmayan ve kendileriyle evlenme kastedildiği kesin olan kelimeler olmalıdır.
meselâ:
kadın: - "beni eşliğe (ya da zevceliğe) kabul ettin mi?"
erkek: - "ettim. (ya da seni zevce olarak aldım, eşliğe kabul ettim)" gibi.
veya:
erkek: - "seninle evlenmek istiyorum, bana zevceliği kabul eder misin?"
kadın: - "ettim."
görüldüğü gibi birinci örnekte "îcâb" kadından, "kabûl" erkekten, ikinci örnekte de "îcâb" erkekten, "kabûl" kadındandır.
bu birşey değiştirmez, önemli olan:
1. ıcâb ve kabulün başka anlama ihtimal olmayan sözlerle olması,
2. en azından birinin geçmiş zaman kipiyle bulunmasıdır. ancak bu arapça'nın özelliğinden dolayı böyledir. türkçe'de ise nikâh yapılan mecliste taraflar "ediyorum" deseler dahi bu, istikbalde kabul edebileceği ihtimalı taşımadığından bununla da nikâh gerçekleşmiş olur.
ama "ettim" yerine, "ederim" demesi, şüpheye yer vermiş olabilir. çünkü bu ifade o anda kabul ettiğini kesinkes göstermez, "mümkündür edebilirim" ve "ileride ederim" anlamlarına da gelebilir. nikâhta bunları üçüncü bir kimsenin, meselâ nikâh memurunun sorması şart değildir. hattâ bu, nikâhı papazın nikâh kıymasına benzettiği için bid'at ve mekruhtur diyenler de vardır. ancak karıkoca adayları onun sormasıyla cevap vermiş olsalar da nikâh yine gerçekleşmiş olur. ıkinci olarak; karıkoca adaylarının "îcâb" ve "kabûl"lerini duyarak şahitlik eden hür ve müslüman iki erkek, ya da bir erkek iki kadın şahit gerekir. onların hiçbir şey söylemelerine gerek yoktur.
ıslâmî nikâhta ayrıca "mehir" vardır. mehir nikâhın geçerli olmasının şartı değildir ama, nikâhın gereğidir. yani mehir söz konusu edilmeden de nikâh geçerlidir. nikâhın bulunması, kocanın karıya mehir vermesini şart kılar.
şimdi tekrar başa dönersek; eğer belediyede kıyılan nikâhta bu şartlar varsa, ıslâmî yönden o da geçerli bir nikâhtır, yoksa değildir diyebiliriz.
fakat itiraf etmeliyiz ki, belediye nikâhının ıslâmî nikâhtan ayrıldığı birçok yönü vardır:
l. her şeyden önce nikâh ıslâm'da bir ibadettir, dinî kabul etmeyen, lâik sistemlerde ise sosyal bir mukaveledir.
2. ıslâm'da kendisiyle evlenilebilen, ya da evlenilemeyen kimseler, lâik sistemler tarafından, olduğu gibi kabul edilmemektedir. meselâ bu sistemde süt kardeşler birbirleriyle evlenebilirler. evlenenlerin müslim, gayrı müslim, ehli kitap olması ya da olmaması hiçbir şey değiştirmez. halbuki ıslâm'da süt kardeşler birbirleriyle evlenemeyeceği gibi, müslüman bir kadın gayrı müslim bir erkekle, müslüman bir erkek dinsiz ya da putperest bir kadınla evlenemez.
3. lâik sistemde sahitlerde aranan nitelik meselâ, t.c. vatandaşı olmaktan ibarettir. halbuki ıslâmî nikâhta sahidin müslüman olma şartı vardır ve iki sahitten en az birinin erkek olması gerekir.
4. ıslâmî nikâhta "îcâb" ve "kabul" ifadelerinden en az birinin geçmiş zaman kipi olması ya da o anda kabul ettiğini gösteren bir ifade bulunması gerekir, halbuki, lâik sistemin nikâhında "ederim" gibi ifadelerle de nikâh kıyılmaktadır.
aslında nikâhın dinî bir iş olmaktan çıkarılamayacağını batılılar anlamışlar ve nikâh işini, kiliseye ve papazlara bırakmışlardır. çünkü kudsîlik vermeden bu müessesenin yürümesi zordur. kudsîlik de ancak dînî olmakla olur.
öyleyse ıslâmî yönden de nikâhlı olmak isteyenler resmî nikâh behemehal yapılacağına göre resmî nikâhtan önce ya da sonra. (günümüz şartlarında, resmî nikâhtan önce dini nikahın yapılmaması tavsiye olunur. çünkü ıslâmî hükümlerin yaptırımı (müeyyidesi)- yaşadığımız ortam itibariyle- bulunmadığından, bazı insanlar mâdur edilebiliyorlar ve resmî nikâhtan önceki ayrılmalarda erkek ve genellikle de kız zarar görebiliyor.) dinî nikâh da yaptırmak zorundadırlar denmektedir.

resmî nikah kelimesi geçen yazılar

resmî nikâhsız birliktelik
resmî nikâhsız birliktelik ya da resmî nikâhsız beraber yaşama, bazı devletlerde bir evlilik türü olarak kabul edilen nikâh veya evlenme

hacılı, alucra
resmî nikah çoğunlukla evlendirme dairesinde yapılır. nikahta şahitligi,yeni çiftin çok yakın arkadaşları ya da yakın akrabaları yapar.

türk kanunu medenisi
kanunun getirdikleri : evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi. tek eşle evlilik esası getirildi. kadınlara, istedikleri mesleğe

beldibi, kaş
yabancı uyruklu kadın ve erkeklerle nikâh akdi -resmî veya dinî nikâh- ile evlilik yapıl-mamaktadır. yazlıkçıların gelme-siyle köyün

kilkuyu, tosya
izinname -resmî nikâh-: düğünden önce kız ve oğlan tarafı ilçeye -tosya - giderek köy muhtarı tarafından yürütülen resmi nikah ve sağlık

bir cenaze dört nikah
hasılat | önceki_film | devam_filmi | diğer_adları | resmi_websitesi bir cenaze dört nikah -ingilizce : plots with a view, almanca :

la sonnambula
ikisi noterle birlikte masaya oturarak nikah belgelerini imzalarlar. ve köylülerin ona resmi bir karşılama töreni hazırladıklarını ifşa eder.

dağkadı, karacabey
resmi nikâh: nikâh töreninde kız ve oğlan tarafının akrabaları hazır bulunur. nikâh, törene katılan çağrılıların gözleri önünde genellikle

kavallı, sivrice
köyde kendi aralarında kız istemelerine müteakip imam nikahı kıyılır düğün günüde resmi nikah kıyılır. köyde kiraz,çilek ,armut,elma ve

ibrahim tatlıses
belediye başkanı mustafa sarıgül kıyarken, fatih terim de nikah şahidi oldu doktorlar tarafından yapılan resmî açıklama şöyleydi; "

karşıgeçit, bayburt
tespit edilen bir gün , kız evine nikah memuru götürülerek kız , oğlan ve her ikisinin şahitleri huzurunda sade bir törenle resmi nikah yapılır .

    Youtube Video Sonuçları

    Online Film İzle - HD Yerli Film Seyret, Online Türkçe Dublaj Altyazılı Yabancı Sinema İzle Full HD Tek Parça 720p Seyret


  • 0
  • 0

Tv Yayın Akışı  - Atv - Star Tv - Showtv - Fox- TV8- Trt 1- Tv100- Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport - Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Mediasozluk.com | Türkiye'nin En Büyük Güncel İnteraktif Media Sözlüğü sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Media Sözlük - Format - Künye - İletişim - Canlı Tv izle tv yayın akışı - dizi izle - Medya Sözlük
Yukarı Çık